HúsételekKedvenceim

Mézes, gyömbéres, fokhagymás főtt-sült csülök

Már kb két hete elkészült ez az étel, de így az év végi hajrában egyszerűen nem volt időm feldobni a blogra – de annyira finom és szép volt a végeredmény, hogy meg kell osztanom Veletek. 🙂

Először alaposan átmostam a csülköt, majd szárazra töröltem őkelmét. Sóztam és borsoztam minden oldalát. Két fej vöröshagymát csak úgy héjastól felvágtam, fokhagymát is törtem szintén héjastól, majd egy lábasba szórtam a hagymákat. Az alapra ment néhány babér levél, egy fél marék boróka bogyó, öntöttem alájuk száraz fehér bort ( Nyakas, Aligvárom ), majd fedő alatt elkezdtem középlángon párolni a csülköt. Kb fél óra múlva még töltöttem egy kevéske vizet a lábasba – ismét fedő ment az edényre, majd 3 órára ott is hagytam a konyhát.

Amikor visszatértem, akkor már sejtettem, hogy puha lesz a hús, és tényleg az is lett. Kvázi le is tudtam volna fejteni a csontról, de nem ez volt a cél. Még le szerettem volna sütni őkelmét, mégpedig úgy, hogy mézzel be is kenegetem.

Tehát a márvány mozsaramba beledobtam néhány fokhagymát, öntöttem alájuk extra szűz olivát, szórtam rájuk őrölt gyömbért – majd meglocsoltam a cuccot mézzel. Az összetevőket alaposan összezúztam, majd a csülköt megkentem ezzel a kombóval, amit egy tepsibe pakoltam. A főzőlé egy részét a csülök alá öntöttem, de csak azért, hogy majd ne kapja le sütő. 180 C-ra, hőlégkeverésre állítottam be a sütőt, majd fél óráig hagytam sülni a húst.

A végeredmény pedig ilyen szép lett…