Húsételek

Mézes, fokhagymás, fehérboros pácban érlelt, sült oldalas

Sok-sok éve már készítek sült oldalasokat, de ebben az alapanyagban mindig van új lehetőség, új kihívás – amit most ismét ki szerettem volna próbálni.

A koncepció az volt, hogy készítek egy nagyon meghatározó páclevet, ebben egy-két napig érlelődnek a csontos-húsos darabok, majd ugyanebben a páclében készre is sütöm őket. A kiindulási alap a méz volt, amit egy jénai tálba öntöttem, majd az edényt másfél percre mikróba tettem, hogy a méz szépen felolvadjon. Öt gerezd fokhagymát megtörtem, majd néhány evőkanál szójaszósszal, balzsamecettel és fehérborral együtt a mézre öntöttem az összetevőket, amiket így össze is kevertem.
Az oldalast lehártyáztam, majd a csontok között fel is daraboltam, alaposan sóztam és borsoztam. A csinos kis húsos elemeket a páclébe dobáltam, majd alaposan össze is kevertem az elemeket, sőt apróra vágott paradicsomokat is pakoltam a kombóba. A végén még annyi száraz, fehér bort öntöttem az edénybe, hogy teljesen elfedje a húsos pácot, majd két napra hűtőbe tettem az edényt.

Két nap érlelődés után a sütőt 200 C-ra állítottam be, majd húsokat a páclével együtt, alufólia alatt másfél óráig pároltam/sütöttem. Ezt követően a sütőt feljebb tekertem, hagytam még több mint egy fél óráig, hogy a hús készre süljön, a páclé besűrűsödjön.

A köret mikróban készült krumplipüré volt, amihez ipari mennyiségű vaj, és kevéske tej, valamint só került – ami után már csak tálalni kellett.