HúsételekKedvenceim

Marha- és sertéshúsos raguval töltött rétes batyu, kakukkfüves sütőtök püré és marinált gyöngyhagymák

Valami különleges vasárnapi ebédet szerettem volna összerittyenteni, ami azt hiszem, hogy sikerült is…

Elsőként arra gondoltam, hogy készítek egy különlegességet, egy látványnak és ízelemnek is nevezhető elemet, amiből aztán kétféle elem is lett. Gyöngyhagyma fejeket vágtam kettőbe, majd egy-egy tálkába dobáltam őket, ahol kurkumával, piros paprikával, olajjal, fehér borral és lime-al készítettem elő őket.

Készítettem egy világbajnok marhahúsos, sertéshúsos ragut, amihez először zöldhagymát és répát daraboltam. Fontos elem volt még a felkockázott bacon is, amit először egy kicsit lepirítottam, majd erre az alapra ment hagyma.

Amint a hagyma már megdinsztelődött, akkor bedobtam a darált húsos kombót, majd ezt is kicsit lesütöttem. Érkeztek a fűszerek, só, bors, oreganó, gyömbér és petrezselyem, majd később öntöttem meg száraz fehér bort is az alapba.

Alakul a ragu, de még jön a sok-sok apróra vágott répa és a passzírozott vagy hámozott, konzerv paradicsom , amit alaposan összedolgozok a húsos raguval.

Tudjátok mi hiányzik még? Nos kb 1 dl tej. Igen, tej. Ettől olyan lágy és krémes lesz a ragu, hogy csak na. Na nem én találtam ki ezt a technikát, hanem a bolognai szakácsok…

Ok, kész a ragu, baromi finom lett, most jön az, amit még nem próbáltam, a rétes batyuk készitése. Vajat olvasztottam, majd a rétes lapot négy darabra vágtam. Egy tányérba tettem egy lapot, megkentem vajjal, majd ezt még háromszor megismételtem. Két kanálnyi ragut pakoltam a lapokra, majd batyut formáltam. Egy sütőpapíron rögtön készre is sütöttem őkelmét, majd látva, hogy működik a projekt – tovább gyártottam a batyukat.

A sütés folyamatosan történt, hogy ne száradjanak ki a rétes lapok, 180 C -os sütővel dolgoztam.

Jöhet a köret, a sütőtök püré. A feldarabolt sütőtököt sütőben elősütjük, majd egy serpenyőben meg burgonyával, kevéske vízzel összefőzzük. Só, bors, kakukkfű és sok vaj mehet az alapba, majd amikor már tok lágy és finom a massza, akkor jöhet a botmixer.

Nos nagyjából ennyi volt ez a pilot program, ez a teszt. Nem bántam meg, hogy belevágtam, mert a végeredmény nagyon meggyőző volt. A ragu lágy és krémes volt, a rétes batyu gyönyörűen átsült, klasszul ropogott. A sütőtök püré hozta a várhatót, a gyöngyhagymák pedig látványnak is jók voltak, ízben pedig hozták az elvárt savasságot.