HúsételekKedvenceim

Fokhagymás, lime-os, sült farkassügérek csicsókapürével

Végre kezd odáig eljutni kicsi országunk, hogy friss halat már nem csak karácsonyi időszakban lehet vásárolni, hanem a normál hétköznapokban is hozzájuthatunk ehhez a finomsághoz. Most a Spar örvendeztetett meg azzal, hogy tudtunk venni két gyönyörű farkassügért – amelyek aztán a vasárnapi asztalunkon landolhattak ízletes ebédként.

Hozzávalók:

  • 2 db farkassügér
  • 2 ág rozmaring
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db lime
  • oliva olaj
  • 6 db nagyobbacska csicsóka
  • vaj
  • joghurt
  • fokhagymapor

A két halat kicsit átmossuk, majd egy éles késsel az esetleges pikkelyeket leszedjük – de az én esetemben szinte fölösleges művelet volt. Az egyik lime-ot felkarikázzuk, majd a karikákat még félbe is vágjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, majd vékony szeletkéket vágunk belőlük. A teraszon vágunk két szép rozmaring ágat – majd előkészítjük a sütést.

A sütőt előmelegítjük, 200 C-ra tekerjük a fokozatot – én a légkeverést választottam a halakhoz. A tepsibe fektettem egy sütőpapírt, majd tettem egy kisebb rácsot a papír felé – erre fog felkerülni a két sügér. ugyanis így a forró levegő szinte teljes egészében át fogja járni a húsokat.

A halak belsejét alaposan megsózom, majd az egy-egy rozmaring ágat, a fokhagyma szeletkéket és a lime szeleteket is bepakolom a hasüregbe. Kívülről még átlocsolom a halakat lime lével, sőt még meg is sózom őket. A sütő már elérte a kellő hőmérsékletet – és innen már csak 20 percnyi időre van szükség, hogy vajpuha legyen a végeredmény.

Míg a halak sülnek, addig elkészítem a pürét is. A csicsókákat megpucolom, majd nagyjából egyenletes darabokra vágom őket, Forrásban lévő vízben puhára főzöm őket, majd leöntöm róluk a vizet – aztán só, vaj és fokhagymapor kerül a megpuhult kockákra. Krumpli nyomóval alaposan összedolgozom a pürét, miközben joghurttal finomítom a sűrűséget – és szinte már csak a tálalás van hátra.

A végeredmény nagyon finom volt, de a következőkben a halakat a következőképpen fogom sütni, hogy még ropogósabbak legyenek. A hőfok marad 200 C, majd oldalanként 7-7 percet adok a sütésre, utána pedig még 5 percig 220-250 C-ot adok a bőrnek, hogy még roppanósabb legyen a végeredmény. A csicsóka íze teljesen jó volt, talán botmixerrel még krémesebbé tudom tenni az állagot.