Sült süllőfilék hollandi mártással
A fagyasztónkban még volt 5 db gyönyörű süllőfilé, amihez nagyon-nagyon illik a hollandi mártás. Ennek azonban az elkészítése elvileg egyszerű, gyakorlatilag viszont kell hozzá egy kis gyakorlat. Nekem még annyira nem megy ez a projekt, úgyhogy a nagy Mester, a napokban elhunyt Paul Bocuse (RIP) könyvéhez nyúltam, ami segített leküzdeni ezt az akadályt.
Hozzávalók a mártáshoz:
- 2 db tojás sárgája
- 125 g vaj
- 1 ek víz
- 1 ek fehérbor ecet
- só, bors
- 1/4 citrom leve
Felolvasztjuk a vajat, egy másik lábasban pedig az ecet és víz kombóját kicsit beredukáljuk. A vizes, ecetes edénybe beletesszük a két tojás sárgáját, majd gőz fölött habosra verjük. ( Leírni egyszerű, megcsinálni már kicsit nehezebb. )
Amint a tojás szép habos, akkor a tálat levesszük a gőzről, majd a vajat belecsöpögtetve folyamatosan verjük, habosítjuk. ( Szintén nem egyszerű művelet, úgyhogy én a végén már a géppel dolgoztattam össze – ami aztán szép és selymes végeredményt adott.) Só, bors és citrom kell még a mártásba, majd a halak felé fordulhatunk.
A süllőket egy rácson hagytam felolvadni, így szépen lecsöpögtek, nem estek szét. Szárazra töröltem őket, sóztam és borsoztam mindkét oldalukat, majd egy serpenyőben vajon készre sütöttem mindet. Először a bőrös oldaluk készült el, majd jöhetett a másik oldal is.
Közben Eszti feldobott egy rizs köretet, ami pár perc alatt el is készült – vagyis már lehetett is tálalni.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: