Sertés és marha satay dinnyesalátával és fetasajt-krémmel
Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. Sohasem gondoltam, hogy a görögdinnye ennyire szépen illeszkedik a cukkinihez és a többi zöldséghez – még véletlenül sem az édes ízvilága dominál a salátában. A fetasajt-krém pedig tényleg lehetne a hab a tortán, feltéve ha tényleg tortát készítettünk volna. Ha még a nyár végén, vagy a gyönyörű ősz elején barátokat, haverokat hívtok, akkor ezt próbáljátok ki. Ígérem, nem bánjátok meg. 🙂
Hozzávalók a satay-hoz:
- 30-35 dkg darált sertés comb vagy tarja
- 30-35 dkg darált marhanyak
- 3/4 ek őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors
A kétféle húst egy edényben alaposan összedolgozzuk, majd a háromféle fűszert szintén beledolgozzuk. Meglocsoljuk a húst a citrom levével, fokhagymanyomóval pedig a két gerezdet szintén a masszába nyomjuk. Sózunk és borsozunk – majd az egész masszát alaposan összedolgozzuk.
Megvizezzük a kezünket, a tenyerünk közepébe golflabda méretű gombócot teszünk, majd ügyesen összenyomkodjuk a kombót, amit aztán átszúrunk egy hurkapálcával vagy bambusz rúddal. A gombócot egy kicsit még megnyomkodjuk, azután ezt a műveletsort addig végezzük, amíg az összes hús el nem fogy a tálból.
Az előkészített húsos pálcákat rátesszük a grillrácsra, ami alatt gyönyörűen izzik a parázs, majd készre sütjük őket.
Hozzávalók a dinnyesalátához:
- egy nagyobb cikkely görögdinnye
- 1 fej lila hagyma
- 1 kisebb méretű cukkini
- 1 fej kaliforniai vagy kápia paprika
- balzsamecet
- extra szűz oliva
- kevés só és bors
- friss bazsalikom levelek
A dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba dobjuk az összes darabot. A lila hagymát megfelezzük, majd vékony csíkokra vagy kockácskákra vágjuk. A cukkinit és a paprikát szintén felkockázzuk, majd minden összetevő mehet a dinnyékhez.
Kanállal finoman összekeverjük a zöldségeket és a dinnyéket, de azért törekedjünk arra, hogy ne törjük őket össze. A salátánkat meglocsoljuk balzsamecettel és kevés olivával, majd tépünk rájuk bazsalikom levelet. 15-20 percre betesszük a salátát a hűtőbe.
Hozzávalók a fetasajt-krémhez:
- fetasajt
- tejföl
- só és bors
- exsztra szűz oliva
- friss bazsalikom levél
A fetát egy kisebb tálba tesszük, majd villával összetörjük. Adagolunk hozzá tejfölt, a lényeg az, hogy egy krémes állagot érjünk el. Ha igényli, akkor sózzuk és borsozzuk, majd kevés olvával is meglocsoljuk a masszát. Tépünk friss bazsalikom levelet még bele, aztán villával klasszul összedolgozzuk az egészet.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: