Hamburger buci, zsemle készítése
Mivel egy amerikai receptet használunk mostanában, így a mértékegységek mérőkanálban (cup) vannak megadva, vagyis érdemes beszerezni egy ilyen mérőkanál sort, amit általában Tescoban vagy egyéb ilyen üzletben meg lehet vásárolni.
- 4 ek élesztő
- 2 mérőkanál + 2 ek forró víz
- 2/3 mérőkanál növényi olaj
- 1/2 mérőkanál cukor
- 2 tojás
- 2 tk só
- 6-7 mérőkanál liszt
Nagy tálban felfuttatjuk az élesztőt a meleg vízben.
Hozzáadjuk az olajat és a cukrot, majd 5 percig állni hagyjuk.
Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Robotgépben alaposan összedolgozzuk a tésztát.
Hagyjuk kelni 30-45 percen át úgy, hogy letakarjuk egy konyharuhával. Amikor duplájára kelt, akkor kézzel átgyúrjuk. Nálunk lassan ökölszabály, hogy annyi grammos bucikat mérünk ki, amennyi a marhahúsok kimért súlya, vagyis jelen esetben 14 dkg-os tésztákat vagdosunk le.
Kézzel ügyesen gyönyörű bucikat formázunk, majd még 10 percig hagyjuk őket pihenni. Az újabb trendeknek megfelelően ezeket a bucikat már nem kenjük le tojással, de akinek ez a heppje, az szépen át is kenheti. Ezt követően sütőpapíron betoljuk őket a sütőbe, 220 C-on pedig addig sütjük mindet, amíg gyönyörű aranybarnák nem lesznek.