Húsmentes ételek

Szalvétagombóc

IMG 2089

Hozzávalók:

  • 5 db szikkadt, de nem száraz zsömle
  • 1-2 ek vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 fél maroknyi petrezselyem zöld
  • só és bors

A zsemléket egy deszkán kisebb kockákra vágjuk, majd serpenyőben egyenletesen megpirítjuk őket. Ha egyszerre nem férnek el a serpenyőben, akkor sincs gond, több etapban is dolgozhattok.

IMG 1990

IMG 1992

IMG 1997

A serpenyőben vajat olvasztunk, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ezután rászórjuk a petrezselyem zöldet is, majd alaposan összedolgozzuk az összetevőket.

IMG 1999

IMG 2001

IMG 2003

IMG 2008

Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, beleütjük a két tojás – és csomómentesre keverjük a két összetevőt. Felöntjük tejjel az alapot, majd szintén keverünk-kavarunk, a lényeg az, hogy csomómentes, kvázi palacsintatészta állagú keverékünk legyen.

IMG 2005

IMG 2007

IMG 2011

Ebbe az alapba beledobáljuk a pirított zsemle kockákat, meg a hagymás kombót, majd jöhet a só és a bors. Kézzel összedolgozzuk az egészet – de az a lényeg, hogy egy egyenletes kis masszánk képződjön.

IMG 2014

IMG 2015

IMG 2017

Ezt követően kiterítünk egy lélegző fóliát ( folpack ), majd a cucc felét rákanalazzuk. Összetekerjük a fóliát, klassz kis hengert, egy szaloncukor szerű alakzatot alakítunk ki. Ezt a hengert betekerjük alufóliába, majd a másik adaggal ugyanezt megismételjük.

IMG 2019

IMG 2020

IMG 2021

IMG 2028

Az elkészült két hengert 20-25 perc alatt egy lábasban megfőzzük, majd kitesszük őket hűlni.

IMG 2029

IMG 2044

IMG 2080

IMG 2083

Miután kihűltek, kicsomagoljuk mindkettőt, majd éles késsel vékony szeletekre vágva tálaljuk a szaftos, mártásos főételünkhöz.

Vélemény, hozzászólás?