Kurkumás-korianderes és fokhagymás-majorannás grillkolbászok készítése, töltése házilag
Ismét grillkolbász projektbe kezdtem, mert bár elmúlt a nyár és a klasszikus grillszezon – az élet attól még nem áll meg. Most megmutatom, hogy miként készült ez a kétféle grillkolbász, majd később jön egy szuper reggeli vagy street food étel, amit ha megkóstolnátok, akkor elállna a lélegzetetek… 😀
Az első egy új próbálkozásom, egy kicsit merészebb íz és színösszeállítású grillkolbász, aminek a két fő alapanyaga a kurkuma és a koriander. Ennek a verziónak az összetevői a következők:
- 1 kg darált sertés lapocka vagy dagadó
- 20 g só
- 10 g fokhagyma granulátum
- 1 ek szárított koriander levél
- 2 ek kurkuma
- 1/2 ek darált bors
A fűszereket mozsárban összezúzom, majd a darált hússal alaposan összegyúrom. Érdemes óvatosabban bánni ezzel a cuccal, mert a kurkuma miatt eléggé sárga tud lenni minden – de ettől függetlenül nincs nehéz dolgunk. Az elkészült sárgás színű masszát a húsdarálónk segítségével juhbelekbe töltjük – majd kis pihentetés után mehetnek is a hűtőbe.
A másik grillkolbász egy nálam már klasszikus, paprika nélküli finomság, ami a következő recept alapján készül:
- 1 kg darált sertés lapocka vagy dagadó
- 20 g só
- 20 g fokhagyma por
- 1 ek őrölt majoranna
- 1/2 ek darált bors
A fűszereket és a darált húst villával majd kézzel összedolgozzuk, majd juhbélbe töltjük a tartalmat.
Persze rögtön jön a kérdés, hogy honnan szerezzek én juhbelet? Nos semmi para, van egy cég, ahol Ti is tudtok rendelni akár 25, akár 100 méteres mennyiségben sózott juhbelet – vagyis egy próbát megér! Higgyétek el, hogy annál finomabb nincs, mint amikor a saját ízlésetek szerint töltött grillkolbászt eszegettek a családdal, a barátokkal… úgyhogy hajrá, próbáljátok ki!