Tócsni, macok, lepcsánka készítése
Tócsni, macok, lepcsánka készítése
Egy olyan köret elkészítését mutatom most be, amely rengeteg néven fut az országban, nálunk elsősorban macok és tócsni néven ismert. Könnyű elkészíteni, tartalmas és igen változatos ételkiegészítő, de néha nagyon jó vendégváró falatkának, olyan mártogatós jellegű fogások kiegészítője lehet.
Az összetevők a következők:
Az elkészítés gyerekjáték: a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lukú reszelőn lereszeljük. Kézzel a vizet kinyomkodjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük őket. A fokhagyma gerezdeket átpasszírozzuk, majd a liszttel, tejjel, tojással együtt mehetnek a krumplikhoz, melyet alaposan összedolgozunk, sózzuk és borsozzuk az egészet.
Mi előszeretettel használunk hozzá petrezselyemzöldet, bazsalikomot – ahogy a fényképeken látszik, egy félmaréknyit most is beledaraboltunk.
Kevés olajon kisütjük őket, én mostanság fém formákba halmozom a burgonyát – így esztétikusabb a végeredmény, látványosabb és könnyedebb a tálalás.