Körteágyon sült csontos császárhús
Körteágyon sült csontos császárhús
A múltkor nagy sietésben vásároltunk a kedvenc üzletünkben, amikor a húspultnál elméláztunk egy percre, hogy mit is kellene sütni-főzni? Először a dagadó vagy az oldalas volt mindkettőnk ötlete, majd megláttuk ezt a gyönyörű császárhúst, illetve ennek a dupláját. Eszter úgy döntött, hogy ez lesz a menü, úgyhogy elhoztunk belőle egy 2,2 kg-os darabkát – nekem pedig ki lett adva a feladat: finom legyen!
Mivel még sosem készítettem ilyen húst, így megnéztem, hogy a kollégák a neten miket készítettek – és nagyjából azt láttam, hogy sütőben előpárolják, majd lesütik. Hát nekiláttam, lesz ami lesz.
Láttam, hogy mindenki alaposan beirdalja a bőrös oldalt, úgyhogy megéleztem a kedvenc késemet, és egyenletesen bevagdostam átlós irányba én is a bőrt – legyen szép és ropogós majd a bőr. Ha már a hús előkészületnél tartunk, akkor én annyi pluszt csináltam, hogy a másik oldalon, a csont mentén is bemetszéseket csináltam – ezeket a részeket majd a zöld fűszerekkel tömködöm meg.
A másik ötletem a gyümölcs ágy volt, úgy gondoltam, hogy a körték és egy darab alma íze és illata majd átjárja a húst, a végén pedig maga a gyümölcs is finom kísérő lesz a hús mellé – ami tényleg is így is lett. Tehát közepesen vékony karikákra vágtam a körtéket, majd a kivajazott tepsibe fektettem őket.
Vissza a húsomhoz. A bőrös felére fektettem, majd friss, zöld fűszer növényeket hoztam a teraszról: bazsalikom, snidling, tárkony, rozmaring, citromfű és petrezselyem került a deszkára, majd apró darabokra vágtam az egészet. Oliva olajjal összedolgoztam a fűszereket, majd ezzel az eleggyel bekentem a húst, kézzel a csontok közötti bemetszésekbe is szuszakolva belőle. Már csak sózni és borsozni kell az áldozatunkat, és mehet is az egész a körteágyra úgy, hogy a bőrös rész legyen felül.
Még egy finomság: kb 1 dl rozét öntök a tepsibe, hogy a párolódást, az ízek orgiáját megteremtsük az alufólia alatt. Tehát lefóliázzuk a húst, majd 180-200 C-os sütőbe tesszük annyi időre, ahány kilós a drága.
Én bő két óra után beleszúrtam a maghőmérőt – mire jó egy karácsonyi meglepi – mely mutatja is, hogy már belül kellően jó a hús, úgyhogy kibontom őkelmét.
Eszméletlen jó illat csap fel, a hús omlós és finom, már csak a bőrt kell lesütni – erre pedig ott a sütőnk grill funkciója, vagyis 15-20 perc intenzív grillezést kövezően kész a nagy mű.
Tálaláskor a csontok mentén szeletelünk, egy-egy egészséges adag hús kerül a tányérra – melyek pillanatok alatt el is tűnnek a körettel és a puha gyümölcsökkel együtt. Mellé persze klasszul csúszik a pároláshoz is használt rozé, de aki igényli, nehezebb vörösborral is öblögethet. Egy biztos, nem fogyókúrás menü.