Kedvenceim

Körteágyon sült csontos császárhús

Körteágyon sült csontos császárhús

106

A múltkor nagy sietésben vásároltunk a kedvenc üzletünkben, amikor a húspultnál elméláztunk egy percre, hogy mit is kellene sütni-főzni? Először a dagadó vagy az oldalas volt mindkettőnk ötlete, majd megláttuk ezt a gyönyörű császárhúst, illetve ennek a dupláját. Eszter úgy döntött, hogy ez lesz a menü, úgyhogy elhoztunk belőle egy 2,2 kg-os darabkát – nekem pedig ki lett adva a feladat: finom legyen!

Mivel még sosem készítettem ilyen húst, így megnéztem, hogy a kollégák a neten miket készítettek – és nagyjából azt láttam, hogy sütőben előpárolják, majd lesütik. Hát nekiláttam, lesz ami lesz.

Láttam, hogy mindenki alaposan beirdalja a bőrös oldalt, úgyhogy megéleztem a kedvenc késemet, és egyenletesen bevagdostam átlós irányba én is a bőrt – legyen szép és ropogós majd a bőr. Ha már a hús előkészületnél tartunk, akkor én annyi pluszt csináltam, hogy a másik oldalon, a csont mentén is bemetszéseket csináltam – ezeket a részeket majd a zöld fűszerekkel tömködöm meg.

A másik ötletem a gyümölcs ágy volt, úgy gondoltam, hogy a körték és egy darab alma íze és illata majd átjárja a húst, a végén pedig maga a gyümölcs is finom kísérő lesz a hús mellé – ami tényleg is így is lett. Tehát közepesen vékony karikákra vágtam a körtéket, majd a kivajazott tepsibe fektettem őket.

Vissza a húsomhoz. A bőrös felére fektettem, majd friss, zöld fűszer növényeket hoztam a teraszról: bazsalikom, snidling, tárkony, rozmaring, citromfű és petrezselyem került a deszkára, majd apró darabokra vágtam az egészet. Oliva olajjal összedolgoztam a fűszereket, majd ezzel az eleggyel bekentem a húst, kézzel a csontok közötti bemetszésekbe is szuszakolva belőle. Már csak sózni és borsozni kell az áldozatunkat, és mehet is az egész a körteágyra úgy, hogy a bőrös rész legyen felül.

Még egy finomság: kb 1 dl rozét öntök a tepsibe, hogy a párolódást, az ízek orgiáját megteremtsük az alufólia alatt. Tehát lefóliázzuk a húst, majd 180-200 C-os sütőbe tesszük annyi időre, ahány kilós a drága.

Én bő két óra után beleszúrtam a maghőmérőt – mire jó egy karácsonyi meglepi – mely mutatja is, hogy már belül kellően jó a hús, úgyhogy kibontom őkelmét.

Eszméletlen jó illat csap fel, a hús omlós és finom, már csak a bőrt kell lesütni – erre pedig ott a sütőnk grill funkciója, vagyis 15-20 perc intenzív grillezést kövezően kész a nagy mű.

Tálaláskor a csontok mentén szeletelünk, egy-egy egészséges adag hús kerül a tányérra – melyek pillanatok alatt el is tűnnek a körettel és a puha gyümölcsökkel együtt. Mellé persze klasszul csúszik a pároláshoz is használt rozé, de aki igényli, nehezebb vörösborral is öblögethet. Egy biztos, nem fogyókúrás menü.

003

005

008

011

015

018

020

023

024

026

028

032

034

035

102

107

124

Vélemény, hozzászólás?