Variációk egy témára: paradicsomos, sonkás, újhagymás, juhtúrós, sajtos rétesek
Variációk egy témára: paradicsomos, sonkás, újhagymás, juhtúrós, sajtos rétesek
Már régóta barátkoztam a gondolattal, hogy hozzányúlok a rétestészta projekthez, ami most megvalósult. Azért az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Eszter nagy mágusa az almás, meggyes, stb. réteseknek – tehát segítő tanácsai nélkül ez a projekt nem jött volna létre…
Előkészítjük az alapanyagokat: megmossuk és felkarikázzuk a paradicsomokat, az újhagymákat vékony csíkokra szeleteljük, reszelünk egy valagnyi sajtot. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megdinsztelünk új vagy vöröshagymát, dobunk bele három szétnyomott fokhagymát, majd a paradicsomokat elősütjük. Fűszerként oregánó, bazsalikom, só és bors megy bele, majd mielőtt teljesen szétesnének a karikák, levesszük a gázról.
A ledarált sajtot összekeverjük egy-két felvert tojással – a lényeg, hogy egy nem túl száraz és nem folyós massza jöjjön létre, ami kvázi kenhető. Egy tálban olajat és tejfölt összekeverünk ( egy az egyben ) -ezzel fogjuk kenegetni a rétes tésztáinkat.
Jöhetnek a rétes lapok. Első réteg beken a tejfölös olajjal, majd jön a második és a harmadik réteg is. Következnek a kitöltő anyagok: mi vékony gépsonkát használtunk, ami finom volt – de a fotókon nem sok látszik belőlük, annyira sápadtak voltak. Nos pakolunk egy réteg husit, majd jöhet az újhagyma, később a paradicsom, tetejére a tojásos sajt – és már tekerhetjük is fel őkelmét. A rétes széleit behajtjuk, hogy a matéria ne csorogjon ki, majd a tetejét szintén megkenjük az olajos tejföllel, megszórjuk magokkal ( én szezámmagot választottam ) – és kész az első tekercs.
Második variációban szinte ugyanezeket teszem bele, kivéve a paradicsomot – mert azt Tomi fiam nem csipázza, így az újhagyma, na meg snidling ízesíti a beltartalmat, na meg beleszaladt egy kevéske virsli csík is…
Harmadik variáció: juhtúró újhagyma karikákkal összekeverve, és szintén sonkára halmozva, sajtos, tojásos masszával együtt összetekerve készül.
Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírra vagy szilikonra téve megy a sütőbe, kb 180-200 C, és vagy 40 perc sütés.
Látványra és ízre is nagyon király, szerintem a paradicsomos verzió a legintenzívebb, legfinomabb – de a másik két verzió is sikeres volt a csapatnál. Újabb és hasonló kísérletekre még lehet számítani.