Virslik tészta köpenyben
Virslik tészta köpenyben
Kezdem azzal, hogy ez most nem az „művem”, én csak fényképeztem és lakmároztam… De azért posztoltam ki, mert egy nagyon praktikus étel, ha nálunk a család egy hosszabb autóútra indul – értsd 500-600 km felett – akkor Eszter mindig ezt készíti el szendvicsek helyett.
Tehát ha megyünk síelni vagy valamilyen távolabbi városlátogatásra, akkor Eszter nekiáll, és vagy két cipős doboznyi virslit készít tésztaköpenyben – ami azért nagyon praktikus, mert nem morzsálódik, viszonylag könnyű az elkészítése, és nagyon bejön mindenkinek. Most hogy több blogon is utánanéztem, hogy vajon milyen néven fut ez a finomság, jöttem rá, hogy szinte mindenki leveles tésztából készíti el – Eszter azonban pizza tésztát használ, ami tényleg azt eredményezi, hogy lágy lesz a tészta és nem lesz tiszta morzsa minden, mint a leveles tészta esetében.
Tehát a kenyérdagasztó géppel az alábbi masszát összedolgoztatjuk: 400 g liszt, 1dl tej, kb 1 dl langyos víz, 2 dkg élesztő, 2 ek olaj, 1 tk cukor, 1 tk só.
Ha kész a tészta, akkor kézzel kiterítjük egy lisztezett gyúródeszkán, úgy hogy egyenletesen vékonyság alakuljon ki, majd megkenjük az egészet mustárral. Késsel vagy pizzavágó koronggal kb 1-1,5 cm széles csíkokra szeljük a tésztát, majd egy-egy virslire spirálisan rátekerjük őket úgy, hogy a végüknél visszahajtjuk mindet.
Tojással megkenjük a felületüket, szezámmaggal vagy bármilyen maggal megszórjuk, és már mehetnek is a sütőbe, 200-220 C-ra. Amikor aranybarnák, akkor kiszedjük – és már melegen is lehet majszolni. Király, nem?